creta from Florescu Mircea on Vimeo.
sâmbătă, 29 decembrie 2012
marți, 18 decembrie 2012
miercuri, 5 decembrie 2012
Spinalonga - vedere din larg
Spinalonga este situata langa coasta de nord-est a insulei Creta. Venetienii au construit ziduri foarte inalte astfel incat de pe aceasta insula sa apere intrare in golf. Dupa cucerirea Cretei de catre turci, insula a mai ramas in stapanirea venetienilor pentru inca 50 de ani, acestia din urma au renuntat la fortareata in favoarea otomanilor.
Dupa ce Creta a reusit sa se elibereze de sub jugul otoman, populatia turca se refugiase pe insula. Pentru a ii face pe turci sa paraseasca insula, grecii au trimis pe insula un lepros in ultimul stadiu, leprosii erau considerati o sursa de infectie, astfel ca insula a fost parasita si a fost declarata leprozerie. Insula a fost leprozerie intre anii 1903 si 1957.
luni, 26 noiembrie 2012
Kolokitha
O mica oprire pe Kolokitha (dovlecel), o insula din apropierea Cretei. Aici se poate inota alaturi de pesti si te poti bucura de apa incredibila a marii.
miercuri, 7 noiembrie 2012
Orasul Agios Nikolaos - vedere din larg
Orasul Agios Nikolaos este situat in Golful Mirabello si este unul din porturile principale ale Cretei. Portul interior este in realitate un lac marginit de cafenele in aer liber. In acest lac se spune ca facea baie zeita Athena.
miercuri, 31 octombrie 2012
Fortareata Koules-Heraklion,Creta
Fortareata a fost construita in timpul ocupatiei Venetiene, in secolul XIII, si a fost distrusa de doua cutremure in 1303 si 1500. Actuala constructie a fost ridicata intre anii 1523-1540 si adapostea depozitele, autoritatile portuare si inchisoarea.
In timpul ocupatiei turcesti in curtea castelului au fost construite doua moschei. De fapt si numele acual, Koules, vine din limba turca si inseamna "turn".Turcii au folosit fortareata ca inchisoare.
luni, 29 octombrie 2012
Palatul Cnosos, Creta
Cnosos (sau Knossos), celebrul palat minoic, se afla la 5 km sud-est de Heraklion, capitala Cretei. Acest palat datand din anul 1700 i.Hr. a fost descoperit si restaurat de catre arheologul englez Sir Arthur Evans, intre anii 1900-1931. Lucrarile de reconstructie s-au facut pe baza frescelor minoice.
Edificiul era compus din aproximativ 1300 de incaperi, dispuse pe 2 pana la 5 nivele si beneficia de un sistem complex de ventilatie, apa curenta, bai si toalete, precum si de un sistem foarte bine pus la punct de eliminare si epurare a apei menajere. Toaletele semanau cu Wc-urile turcesti cu exceptia faptului ca in partea din spate exista o piatra verticala pe care curgea permanent apa, ajutand astfel la eliminarea dejectilor. Oricine intra in palat trebuia sa faca baie, sa isi unga corpul si parul cu uleiuri aromate si sa isi schimbe hainele cu unele curate.
Frescele de la Cnosos, ilustreaza modul de viata al locuitorilor. Scenele militare lipsind cu desavarsire s-a tras concluzia ca civilizatia minoica era una pasnica,, lucru dovedit si de faptul ca orasul nu era prevazut cu nici un fel de fortificatii. De asemenea lipsa scenelor de vanatoare vine in sprijinul concluziei ca alimentatia locuitorilor era preponderent vegetala, exceptand alimentele pe baza de peste si fructe de mare.
Civilizatia minoica a fost inlocuita de catre invadatorii micenieni undeva dupa 1450 i.Hr. , chiar daca acestia au continuat sa foloseasca palatul.
Palatul a fost distrus de un incendiu devastator in jurul anului 1300 i.Hr.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)