marți, 30 octombrie 2018

Ar trebui să sărbătorim Halloween



Ne apropiem de Halloween, o sărbătoare controversată. Asemenea crucii întoarse, care este în același timp și simbol satanist dar și simbol al smereniei semnificând crucea Sfantului Apostol Petru, Halloween-ul este și sărbătoare creștină occidentală cât și sărbătoare păgână sau chiar satanistă.

Dar să revenim la ceea ce ne interesează; ar trebui să sărbătorim Halloween? 



Dacă luam Halloweenul ca sărbătoare creștin occidentală a morților sau a tuturor sfinților vom vedea că în calendarul orthodox există deja alte date stabilite pentru pomenirea morților, deci nu avem nevoie de ceva care să substituie ceva deja existent.

Privită  ca o zi în care morții iși părăsesc mormântul, concepție pagână întâlnită și în spațiul românesc în noaptea de Sfântul Andrei când se crede ca umblă strigoii, este clar că avem de a face cu o superstiție. O astfel de semnificație ar fi mai degrabă utilă din punct de vedere folcloric.

Interpretată ca o noapte a ritualurilor magice sau sataniste cu sacrificii umane sau sacrificii de animale este clar ca o astfel de interpretare contravine valorilor umane.


În ultima perioadă Halloweenul a fost tot mai des folosit ca motiv pentru creșterea consumului în masă. Promovând false modele și nevoi, companiile se folosesc de Halloween pentru a-și crește încasările pe seama naivitații unora dintre noi. Lipsit de orice substrat religios este folosit în campaniile de marketing cu scopul de a crește vanzările.


Se spune că omul ca ființă rațională acționează pe baza unor motive, iar acestea din urmă se bazează pe argumente. Care ar fi argumentele pentru care românii să sărbătorească Halloween? Aștept punctul vostru de vedere!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu