marți, 19 aprilie 2011

Muzeul Salvador Dali din Figueras

Muzeul Salavador Dali din Figueras a fost deschis in anul 1974 in locul fostului teatru si este o cladire ce nu poate trece neobservata. Dali a facut din fosta cladire a teatrului o adevarata opera suprarealista, decoratiuni in forma de paini si oua mari imbraca cladirea intr-un mod impresionant. In curtea interioara se afla un Cadillac in care sunt niste personaje suprarealiste iar daca introduci 1 euro va incepe ploaia in masina cunoscuta ca Rainy Cadillac.






In sala mare sub frumoasa cupola de sticla se afla capodopera Gala Nude Watching the Sea which, at a Distance of 20 meters, Turns Into the Portrait of Abraham Lincoln ( Gala dezbracata privind marea care, la o distanta de 20 m se transforma in portretul lui Abraham Lincoln ).

Apoi pasi te duc spre sala Mae West: O canapea sunt buzele, doua tablouri ochii si un semineu nasul. Ca toata camera sa se transforme in imaginea lui Mae West trebuie sa te urci pe o scara si sa te uiti printr-o lupa. De asemenea in aceasta camera veti vedea pe tavan atarnand o cada, pusa acolo din ratiuni suprarealiste (glumeam cand am spus ratiuni, suprarealismul fiind o arta a exprimarii subconstientului).

O alta camera impresionanta este Wind Palace Room in care pe tavan ii poti vedea pictati chiar pe Salvador Dali impreuna cu sotia sa Gala.
Cele mai importante opere pe care le puteti vedea la Figueras sunt: Port Alguer (1924), The Girl from Figueres (1926), The Spectre of Sex Appeal (1932), The Image Disappears-1938, Soft Self-Portrait with Fried Bacon (1941), Poetry of America – The Cosmic Athletes (1943), Galarina (1944-45), Basket of Bread (1945), Napoleon’s Nose Transformed into a Pregnant Woman Strolling Her Shadow with Melancholic amongst Original Ruins (1945), Portrait of Pablo Picasso in the Twenty-first Century-1947, Atomic Leda (1949), Apotheosis of the Dollar (1965), Galatea of the Spheres (1952),  Gala nude from behind looking in a invisible mirror-1960, Noon, Afternoon and Evening (1979).


Gala Nude Watching the Sea which, at a Distance of 20 meters, Turns Into the Portrait of Abraham Lincoln



Gala Nude Watching the Sea which, at a Distance of 20 meters, Turns Into the Portrait of Abraham Lincoln
                                                                     Wind Palace Room
Fresca dupa Persistenta memoriei

The Spectre of Sex Appeal (1932)

                                                                 Galarina (1944-1945)
                                               Gala nude from behind looking in a invisible mirror-1960
                                                                 Atomic Leda (1949)
                                         Portrait of Pablo Picasso in the Twenty-first Century-1947
                                                              The Image Disappears-1938

 Vedere in curtea interioara de la una din ferestrele cladirii

16 comentarii:

  1. Mircea, m-ai nimerit cu postul asta... am aflat si eu pe unde trebuie sa mai ajung in asta viata :)
    Dali e unul dintre pictorii mei preferati iar de suprarealism... nu mai vorbim :)
    Seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc Laura. Crede-ma muzeul merita vizitat. Daca esti pasionata de suprarealism iti recomand site-ul unui bun prieten suprarealist www.artasim.ro
    Inca o chestie am vazut ca avem o pasiune comuna, si mie imi place Osho, poate facem un schimb de pareri.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mersi, o sa ma uit pe site.
    Deci OSHO... cand mi-am cumparat cartile lui cam acum 5 ani, nu eram nicidecum pregatita sa accept tot ce scria mosuletzul ala nebun de OSHO :) Am cam inchis cartea si mi-am continuat viata :)... apoi... cand m-am mai luminat, am inceput sa pricep.
    Are la un moment dat o afirmatie destul de controversata (bine, multe sunt controversate la el) si anume:
    "Dumnezeu nu este solutia, Dumnezeu este problema" :)))
    Daca nu stii sa interpretezi fraza asta te cam ia de nas:P:). Cand el defapt zice bine, cu alte cuvinte, Dumnezeul de astazi, cel inventat si deformat de oameni este intr-adevar problema :). Creatorul inseamna mult mai mult, inseamna cu totul altceva decat intelegem noi la nivel de mase si este defapt in tot si in toate, de la caine la buruiana, de la om la animal.
    Ete ca am zis si eu ce mi-a venit acum despre subiect.
    Hai ca m-am lungit :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu inca il suspectez ca folosea discursul pentru manipularea maselor, dar asta nu inseamna ca nu e adevarat si interesant ceea ce spune(si Iisus a facut acelasi lucru, si ne-a asemanat foarte bine cu niste oi care au nevoie de un pastor). Daca nu iei totul asa cum e scris si meditezi putin asupra celor spuse cu siguranta gasesti o gramada de lucruri care sa te ajute sa evoluezi spiritual. Mai vorbim. E placut cand gasesti persoane cu care ai ce discuta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mircea, sincer, poate manipula... toti o fac, cand vorbesti maselor automat ai influenta asupra lor, automat "manipulezi" masele, depinde in ce sens...
    Mesajul lui Osho mi se pare eliberator... mie cel putin.
    Mai vborbim :)

    RăspundețiȘtergere
  7. De acord cu tine Laura, mesajul lui Osho este unul eliberator atata timp cat nu devii sclavul acestui mesaj. Oricum este unul dintre marile personalitati ale secolului XX

    RăspundețiȘtergere
  8. :) Deacord si eu cu tine, nu trebuie sa devii niciodata sclavul nici unui mesaj... totul trebuie trecut prin filtrul personal si luat ce-i bun :)
    In cele din urma fiecare din noi are propriul adevar, nici Osho, nici oricare alt mare ganditor nu il detine...

    RăspundețiȘtergere
  9. Asa e, orice idee a unui mare ganditor nu este decat un mijloc de a te redescoperii pe tine. Inca o data iti spun: e placut sa discuti cu cineva care are aceleasi pasiuni. Multumesc pt acest lucru.

    RăspundețiȘtergere
  10. Pentru nimic. Si mie imi face placere sa mai am cu cine schimba o vorba despre una alta, cand mai am timp :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Intr-adevar Julie muzeul este o opera de arta

    RăspundețiȘtergere
  12. Asa este pandhora, cand l-am vizitat am ramas fara cuvinte

    RăspundețiȘtergere