luni, 29 octombrie 2012

Palatul Cnosos, Creta


Cnosos (sau Knossos), celebrul palat minoic, se afla la 5 km sud-est de Heraklion, capitala Cretei. Acest palat datand din anul 1700 i.Hr. a fost descoperit si restaurat de catre arheologul englez Sir Arthur Evans, intre anii 1900-1931. Lucrarile de reconstructie s-au facut pe baza frescelor minoice.

Edificiul era compus din aproximativ 1300 de incaperi, dispuse pe 2 pana la 5 nivele si beneficia de un sistem complex de ventilatie, apa curenta, bai si toalete, precum si de un sistem foarte bine pus la punct de eliminare si epurare a apei menajere. Toaletele semanau cu Wc-urile turcesti cu exceptia faptului ca in partea din spate exista o piatra verticala pe care curgea permanent apa, ajutand astfel la eliminarea dejectilor. Oricine intra in palat trebuia sa faca baie, sa isi unga corpul si parul cu uleiuri aromate si sa isi schimbe hainele cu unele curate.

Frescele de la Cnosos, ilustreaza modul de viata al locuitorilor. Scenele militare lipsind cu desavarsire s-a tras concluzia ca civilizatia minoica era una pasnica,, lucru dovedit si de faptul ca orasul nu era prevazut cu nici un fel de fortificatii. De asemenea lipsa scenelor de vanatoare vine in sprijinul concluziei ca alimentatia locuitorilor era preponderent vegetala, exceptand alimentele pe baza de peste si fructe de mare.

Civilizatia minoica a fost inlocuita de catre invadatorii micenieni undeva dupa 1450 i.Hr. , chiar daca acestia au continuat sa foloseasca palatul.

Palatul a fost distrus de un incendiu devastator in jurul anului 1300 i.Hr.

















17 comentarii:

  1. Bună Mircea!
    Pozele sunt minunate,se vede că ești profesionist!
    O săptămână ușoară îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
  2. iata cum timpul starbate timpurile...
    piatra si cerul au ramas,cu siguranta,neschimbate...
    faine fotografii,ca de fiecare data :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumoase fotografii, si un loc deosebit.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu-mi dau seama ce, cum si cat este renovare sau existent in ceea ce se poate vizita azi. Oricum ar fi, era mirific. Asta e sigur. Culorile sunt deosebit de frumoase. Albastrul minoic e fascinant. Stiu ca in copilarie si adolescenta eram mai cuplata la civilizatia greaca...citeam Legendele Olimpului, de care eram pasionata. In aceeasi vreme am citit si niste povesti grecesti, fara legatura cu mitologia, un volum pe care nu l-am mai gasit niciodata, era de la biblioteca. Mi-ai amintit de el...am sa si postez ceva legat de asta...cred ca azi, maine...
    Multumesc, un articol deosebit de frumos (fiindca nu consider ca e doar o galerie de imagini).
    O seara placuta iti doresc, Mircea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc elly. Cam tot ceea ce se poate vedea astazi este reconstruit. Materialele folosite fiind cele originale, mai putin liantul(acum este ciment, originalul era cu cenusa vulcanica) si coloanele care acum sunt din beton, initil erau din lemn

      Ștergere
  5. Răspunsuri
    1. dupa ce vezi asa ceva ma mir ca noi avem pretentia de a ne spune civilizati

      Ștergere
  6. Interesanta istoria locului si fotografiile de exceptie ca de obicei!
    Ganduri bune Mircea!

    RăspundețiȘtergere
  7. Avand in vedere ca probabilitatea ca eu sa ajung in astfel de locuri este minima, iti multumesc pentru tot ce lasi sa se vada aici, la tine!
    Zile frumoase!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce frumuseti ai vazut!!!
    Multumesc ca le impartasesti cu noi!
    Seara placuta!

    RăspundețiȘtergere